Natura w kosmetykach – ekstrakt z chmielu

Hej,

Kontynuując rozpoczętą serię Natura w kosmetykach chciałabym dziś Wam przedstawić kolejny składnik aktywny, nie bardzo popularny, stosowany w kosmetykach i cieszący się dobrymi opiniami. Jeżeli chciałybyście poczytać o właściwościach chmielu zwyczajnego – zapraszam do dalszego czytania.

 Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) roślina z rodziny konopiowatych (o konopiach pisałam tu), wykorzystuje się zazwyczaj szyszki chmielowe.

Dlaczego chmiel coraz częściej wykorzystywany jest w kosmetykach? Jakie działanie wykazuje na naszą skórę?

– przeciwstarzeniowe, gdyż zawiera fitohormony, które mają bardzo dobry wpływ na metabolizm skóry,
– wzmagają produkcję kolagenu i elastyny,

– flawonoidy, które eliminują wolne rodniki i działają przeciwutleniajaco,

– przeciwłojotokowe, dlatego polecany jest przy problemach z łysieniem u mężczyzn, a także w przypadku skór łojotokowych/problematycznych,/atopowych/trądzikowych. W preparatach do włosów pomaga w zwalczaniu łupieżu, a także nadaje włosom miękkość i puszystość,

– reguluje wydzielanie sebum,
– łagodzące/przeciwbakteryjne – łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia,
– uszczelnia naczynia krwionośne

Obecnie ekstrakt z chmielu wykorzystywany jest w następujących preparatach kosmetycznych:

  • kremy i sera przeciwstarzeniowe
  • szampony i odżywki do skóry twarzy i głowy
  • wcierki w przypadku swędzenia i łupieżu
  • wcierki i toniki w przypadku wypadania włosów
  • toniki łagodzące do cery trądzikowej
Już niedługo zapraszam na post o moich doświadczeniach z kosmetykami zawierającymi ten składnik aktywny. Mogę zdradzić, że będą do kosmetyki, które zakupiłam na targach kosmetycznych w Pradze oparte na czeskim piwie, ekstrakcje z chmielu i jabłka 🙂

Dodaj komentarz